Akumulator - jak kupić mądrze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toomasz
    Elegance
    • 2010
    • 910
    • Volkswagen
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja mam parametry napięciowe Mojego 5letniego Aku w O1 Tour TDI

Garażowana w blaszaku, temperatura powietrza podczas dzisiejszych pomiarów 9.5st

13h postoju od wczorajesz jazdy:

U podczas postoju 12,25v
    U właczony zapłon, dmuchawa OFF, radio OFF 12,05V
    U podczas rozruchu 10,1V

U ładowania po odpaleniu 14,36V

Ten spadek do 10,1 chyba nie swiadczy dobrze o aku?
    Myślałem dolać troche wody do niego

Komentarz

• wesol
      Rider
      • 2008
      • 689

jesli plyty sa przykryte elektrolitem to nie ma potrzeby dolewania wody. Oczewiscie nie 3 mm tylko tak wiecej. Napiecie typowe dla rozruchu ale raczej dla diesla. Puki jeszcze pali to ja bym jezdzil ale na uwadze mozesz miec fakt ze raczej kolejnych kilku lat nie pociagnie.
      G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

• pedros
        RS
        • 2009
        • 1958
        • Volkswagen
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Sebastian_M26
        Nie wiem co wszyscy wiedzą i kto to jest, ale ten ładuje od 7,5V o czym też pisze producent. Zawsze można wybrać Tecmate z autorskimi programami i ruszają od 0,5V. Tylko że rozładowany aku do paru wolt nadaje się tak samo do użytku jak opona zniszczona na dziurze.
        Ctek od 2V rusza.

Jak akumulator rozladowany do tak niskiego napięcia np jakimś odbiornikiem to ważne

- żeby nie ładować alternatorem (start z pożyczonego prądu ) bo to zabija
        - żeby w miarę możliwości jak najszybciej podpiąć go pod ładowarkę, dobrą ładowarkę i akumulator pożyje spokojnie bardzo długo.

Ja w Skodzie prawie roczny z korkami 60Ah rozladowalem do ok 3V.
        Ctek 13godzin go stawiał na nogi potem zrobiłem u elektryka znajomego pomiar miernikiem warsztatowym i akumulator miał lepsze parametry niż nowy i podladowany mierzony po paru dniach użytkowania.

Ps. Na mrozie widać fantastycznie kondycję akumularow ludzi (te poranne chechłanie sąsiadów :diabelski_usmiech )

Komentarz

• Krzysieq
          Classic
          • 2013
          • 2

Witam

Wczoraj wieczorem po około 12 godzinach postoju moja Skoda rzuciła palenie. Trochę mnie to zdziwiło bo akumulator ładowałem dzień wcześniej (przy pierwszych mrozach podczas rozruchu zaczęły się świecić kontrolki, które wcześniej się nie zapalały i rozrusznik "ciężko kręcił" więc postanowiłem użyć prostownika)
          Dzisiaj rano poszedłem do garażu, podłączyłem prostownik na 3 godziny. Po podładowaniu w ruch poszedł miernik uniwersalny żeby sprawdzić akumulator i pomiary wyglądają następująco:

Akumulator: Varta Silver Dynamic 77Ah/780A
          Temperatura w garażu: -7,5*C
          Napięcie na postoju: 12,6V
          Napięcie na włączonym zapłonie (świece żarowe grzeją): 11,9V
          Napięcie podczas rozruchu: 8,3V
          Napięcie ładowania: 14,6V (przy wyłączonych odbiornikach prądu), 14,3V (przy max obciążeniu)
          Prąd pobierany z akumulatora przy wyłączonym silniku: 30mA

Alternator regenerowałem w styczniu 2015 przy okazji wymiany sprzęgła jednokierunkowego więc jest w 100% sprawny. Samochód dziennie przejeżdża około 50km po drodze ekspresowej, sporadycznie krótkie odcinki po mieście

Pierwszą Vartę silver kupiłem w październiku 2012 i wytrzymała do lutego 2013 - wymiana na gwarancji. Ta, którą dostałem w ramach wymiany wytrzymała do wczoraj. Wydaje mi się, że jak na akumulator w tej cenie 3 lata to trochę słabo...
          Zastanawiam się teraz czy kupić jakiś tani akumulator mało znanej firmy i wymieniać co 2 lata czy zainwestować np. w Centrę i mieć nadzieję, że wytrzyma dłużej niż Varta Silver?

Komentarz

• adaś
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2006
            • 876
            • Volkswagen

Faktycznie 3 lata to niewiele jak na niby porządny aku. Chociaż ludzie coś ostatnio narzekają na Vartę, więc albo spadła jakość, albo pojawiły się podruby. Może Maxxi Power? Ja nie z własnego wyboru miałem ten aku jako zakupiony przez poprzedniego właściciela w O2. Jak ją sprzedawałem miał on ponad 4 lata i była gitara, a teraz znowu mam Maxxi Powera w Passku, bu tak wybrał poprzedni właściciel
            Jest to niby Varta produkowana w starszej technologii.
            Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
            a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
            Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
            O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• wesol
              Rider
              • 2008
              • 689

bo silver nie jest przeznaczony na prace raz dziennie i na 8 lat. To aku do odpalan takich jak u taksiarza albo dla karetek czy policji. Ma odpalad po 30-50 razy dziennie i wyrzymac moze ze dwa lata. Trzeba poptyca ktory aku do czego sluzy. Co innego aku do lodzi czy innych maszyn rolniczych gdzie odpalasz nawet nei raz w tygodniu ale jak juz odpalisz to chodzi 5 godzin i tyle.

Komentarz

• ksyniu22
                Ambiente
                • 2010
                • 119

mój oryginalny aku (exide, 62ah) też powoli odmawia posłuszeństwa po prawie 8 latach, jeszcze odpala ale słychać że na tych mrozach ciężej kreci
                jak myślicie jaki wybrać nowy (jaka marka, model) i czy brać o takiej samej pojemności czy coś większego, podobno na podstawkę mieści się do około 74ah
                tryb jazdy: w tygodniu do pracy 2x13 km dziennie a w weekend przeważnie 2x150 no i wiadomo że w międzyczasie jakieś tam mniejsze i większe jazdy
                auto to ibiza 1,9 TDI alternator 90A

co myślicie o:
                -Tuborg Black
                -Exide Excell
                -FIAMM TITANIUM
                -Yuasa Silver
                -Varta Black
                -Tuborg Silver
                takie znalazłem w miarę rozsądnych cenach w lokalnym sklepie przez ich ogłoszenia na allegro ale wiadomo że bym tam podjechał osobiście

pozdrawiam

Komentarz

• Sebastian_M26
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 1823
                  • Superb II (3T4)

Bo do sporadycznej jazdy najlepiej nadają się AGM, normalne 2-3 lata i śmietnik.
                  Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• wesol
                    Rider
                    • 2008
                    • 689

o exide sa dobre opnie. Co do varty to o tej black slyszalem w hurtowni niezbyt dobre opinie. O blue juz ze bardzo dobre i wytrzymale. yasa to mialem zelowe - to japonska dobra robota. Fiamm tez ponoc nie najgorsze. Reszty nie sprawdzalem nie slyszalem.

Komentarz

• pedros
                      RS
                      • 2009
                      • 1958
                      • Volkswagen
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                      Bo do sporadycznej jazdy najlepiej nadają się AGM, normalne 2-3 lata i śmietnik.
                      Popieram

ZAP EXPEDITION AGM od 250 netto. Nie testowałem ale wszystko wskazuje, że to jest dobry wybór :diabelski_usmiech

Zawsze można na rozuszniku podskoczyc do sklepu osiedlowego :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pon 04 Sty, 16 19:34 ]
                      Zamieszczone przez wesol
                      o exide sa dobre opnie. Co do varty to o tej black slyszalem w hurtowni niezbyt dobre opinie. O blue juz ze bardzo dobre i wytrzymale. yasa to mialem zelowe - to japonska dobra robota. Fiamm tez ponoc nie najgorsze. Reszty nie sprawdzalem nie slyszalem.
                      Czarne Varty OEm te ciężkie wytrzymują po 8 lat nowe natomiast, połowę tego juz niestety - wrażliwe jak .... :diabelski_usmiech

Komentarz

• Sebastian_M26
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 1823
                        • Superb II (3T4)

Na razie 2 letnia Futura w Superbie ledwo uruchamia na -15C, nie wiem co będzie na Podhalu w -25C. Najwyżej poleci na złom (nie mam chęci na reklamacje i dyskusje na temat microprocesorowych urządzeń diagnostycznych akumulatorów) i wsadzę AGM-a co mam w Oplu od 2 lat, to uruchamia nawet jak ma 11,9V.

Komentarz

• pedros
                          RS
                          • 2009
                          • 1958
                          • Volkswagen
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Być może nie będę miał okazji juz zmieniać akurat ale jeśli stałbym przed wyborem to albo nowe AGM zap albo wyjęty AGM OEM z importowanych używanych aut ( :diabelski_usmiech ) np 2 lub 3 letni za 200 pln parametry jak nowy (kolega bardzo wdzięczny za polecenie)

Komentarz

• Andrzej.P
                            RS
                            • 2011
                            • 1516
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Centra Futura CF03 z Favoritki po 4 latach dzisiał zakończyła współpracę. Mimo kilkugodzinnego ładowania w ciepłym pomieszczeniu po dwóch próbach kręcenia silnikiem miała dość.
                            W jej miesce wylądowała Varta Black B19.

Tak poza tym to trochę się zdziwiłem faktem, że aku w O2 BSE ma prawie że takiesame parametry jak ten z Fav.
                            W O2 siedzi nadal 8 letnia Varta, w święta po tygodniu stania musiałem ją podładować, bo już nie chciała kręcić rozrusznikiem. Pewnie długo już nie pociągnie.
                            Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                            FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• ksyniu22
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 119

a czym się w ogóle różnią aku AGM od zwykłych?

Komentarz

• samtech84
                                Elegance
                                • 2008
                                • 988
                                • Octavia I (1U2)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

A ja mogę polecić Voltaro, kupione przypadkiem, ma 3 czy tam 4 lata ale kręci jak głupi. Sam aku wygląda właśnie jak stara VARTA.

Komentarz

• wesol
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 689

Tak to dobry aku bo Maxis akcel gigawatt voltaro to produkowane sa w Czechach w fabryce varty. Tak samo mozna sobie kupic gigawatta a to jest akumualtor pod inna nazwa boscha. Czy np centra to to samo co exide. U ziomkow po sasiedzku w hurtowni ogladalismy kiedys po wygladzie tylko zewnetrznym ktora firma to ktora. Ta sama odlewnia plastikow itd.

Komentarz

• PiotreQ
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 224
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Ja naładowałem swój na full, auto stoii w garażu temp ok 0C jutro wsadze i odpale bez grzania świec i nagram filmik.
                                    W koncu sie wyjasni czy odpalanie to tylko kwestia aku czy mam jakis problem np z początkiem wtrysku/ cofajacym sie paliwem.

Komentarz

• niedziela67
                                      Elegance
                                      • 2007
                                      • 767
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Mój Silver 77Ah też chyba ma dosyć. 3 lata i 2 miesiące.W czwartek po naładowaniu badanie i zobaczymy ile mocy zostało.Na tą chwilę firmowy jenox ratuje sytuację.
                                      Trochę przymrozku i w miejscach wymieniających aku mega kolejki.
                                      Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
                                      Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
                                      Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• Sebastian_M26
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 1823
                                        • Superb II (3T4)

Jak byłbym producentem to robiłbym aku na max rok, ale aby na procesorowych testerach akumulatorów parametry wychodziły super tj. min 1000A na aku 275mm. A przepraszam, już się tak dzieje. Trochę mrozu i już interes, a lemingi kupują.

Komentarz

• Ja miałem jenoxa kupionego przez poprzedniego właściciela w 2014 roku, który niby był na gwarancji a wiadomo, że i tak nie uznają...ładował godzinę do pełna a jak wstawiłem do garażu to nawet nie odpalił gdzie było +3
                                          Wczoraj kupiłem boscha S5 74AH 750A,

Zamieszczone przez wesol
                                          Czy np centra to to samo co exide. U ziomkow po sasiedzku w hurtowni ogladalismy kiedys po wygladzie tylko zewnetrznym ktora firma to ktora. Ta sama odlewnia plastikow itd.
                                          Nie ma się co dziwić skoro centra, exide i voltmaster to jest to jeden i ten sam producent jakby ktoś nie wiedział

Komentarz

• wesol
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 689

Tak dokladnie to napisalem. Ta sama fabryka, ta sama linia produkcyjna. TO sa te same dokladnie akumualtory.

Komentarz

• toomasz
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 910
                                              • Volkswagen
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

I Moj oryginalny Banner w O1 Tour dzis nie odpalił, wytrzymał 5,5roku od nowosci samochodu.
                                              Decyduje się na EXIDE Premium carbon boost . Czy prawda to, że EXIDE to lepsza CENTRA?

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14888
                                                • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez MixerGDA
                                                Wczoraj kupiłem boscha
                                                niestety Bosch w Polówce po 3 latach i postoju 2 dniowym przy ostatnich temperaturach powiedział.... Właściwie ledwo się odezwał :evil:
                                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Zamieszczone przez ruwado
                                                  Zamieszczone przez MixerGDA
                                                  Wczoraj kupiłem boscha
                                                  niestety Bosch w Polówce po 3 latach i postoju 2 dniowym przy ostatnich temperaturach powiedział.... Właściwie ledwo się odezwał :evil:
                                                  To i tak będzie lepszy wynik niż Jenoxa pożyjemy zobaczymy

Komentarz

• D2mian
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 551
                                                    • Toyota
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czy AGM będzie lepszym wyborem do O2 BXE na krótkich odcinkach po mieście czy tradycyjny aku?
                                                    120,1KM/269,7Nm --> 146,8KM/332,7Nm

Smarowanie zapewnia

Komentarz

Pracuję...